top of page

Karaciğer Kanseri İçin Embolizasyon(damar tıkama) Tedavisi nedir?

Güncelleme tarihi: 16 Eki 2019

Embolizasyon, karaciğerdeki kanser hücrelerine kan akışını bloke etmeye veya azaltmaya çalışmak, verilen kemoterapi ilacının tümördeki yoğunluğunu arttırmak, tümör hücrelerini oksijensiz bırakmak ve bağışıklık hücrelerine kanser hücreleriyle savaşmasında destek olmak için anjiografi cihazı ve girişimsel radyolojik yöntemlerin kullanıldığı bir prosedürdür.

Karaciğerin iki türlü kan damarı vardır. Çoğu normal karaciğer hücresi, portal venin dalları tarafından beslenir, oysa karaciğerdeki kanser hücreleri genellikle hepatik arterin dalları tarafından beslenir. Tümörü besleyen hepatik arter dalının bloke edilmesi, kanser hücrelerinin öldürülmesine yardımcı olur, ancak sağlıklı karaciğer hücrelerine zarar vermez, çünkü kanlarını portal damardan alırlar.



Embolizasyon neden ve kimler için gereklidir?

Embolizasyon, ameliyatla alınamayacak hastalar için bir seçenektir. Ablasyon (Tümör yakma veya dondurma ) ile tedavi edilemeyecek kadar büyük tümörler için kullanılabilir (genellikle 5 cm'den büyük). Ablasyon ile beraber de yapılabilir. Embolizasyon, normal karaciğer dokusuna verilen kan miktarının bir kısmını azaltır, bu nedenle hepatit veya siroz gibi hastalıklardan zarar gören bazı hastalar için iyi bir seçenek olmayabilir.


Kemoembolizasyon nedir?

Trans-arteriyel kemoembolizasyon (veya TAKE) olarak da bilinen bu yaklaşım embolizasyonu kemoterapi ile birleştirir. Klasik Embolizasyon, hem kalıcı tıkayan hem de kemoterapi ilacını yavaşça salarak uzun süreli veren küçük boncuklar(DEB TAKE) kullanılarak yapılır. TAKE ayrıca kateterden doğrudan artere girerek kemoterapi vererek, ardından arteri tıkayarak da yapılabilir.





DSM TAKE nedir?

Yeni bir TAKE yöntemi olup geçici tıkayıcı nişasta partikülleri ve kemoterapi ilaçlarının kombinasyonu ile hepatik arter 2-4 saatliğine tıkanır. Bu şekilde tümör dokusunun, içine daha çok kemoterapi ajanı aldığı deneysel çalışmalarla gösterilmiş ve etkinliği kanıtlanmıştır. Ayrıca beyaz kan hücreleri damarlar tekrar açıldığında dokuya daha rahat ulaştığı için bağışıklık sistemi daha etkin çalışabilir.



534 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page